Çocuk, Oyun ve Eğitim

Oyun bir çocuğun hayatında önemli yer kaplar. Çocuğu aslında hayata hazırlar. Utku da oyuncaklarla oynamayı çok seviyor.

Utku’yu mümkün olduğunca bilgisayar ve tabletlerden uzak tutmaya çalışıyoruz. Onlarda da oyun var elbette ama bedensel ve zihinsel gelişimi aynı anda desteklemiyorlar. Öyle ki teknolojinin kalbi Silikon Vadisi’nde  E-Bay, Google, Apple, Yahoo ve Hewlett-Packard gibi teknoloji devlerinin çocuklarını gönderdikleri okul, kendini teknolojiden tamamen uzak tutuyor. Bu okul, Waldorf School of the Peninsula. Bu okulda hiç teknoloji yok. Eski kara tahtalar, tebeşirler, kağıt ve kalem var. Öğrenmenin diğer temel malzemeleri ise örgü ve dikiş iğneleri ve bazen de çamur. Bunun dışında bolca oyun odaklı öğrenme ve hikaye anlatma var. Oynarken farklı neler yaparız diye düşünüyoruz biz de.  Elimizdeki hazır oyuncakları yaratıcı bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Oynarken hiç belli etmeden nasıl bir şeyler öğretiriz diye de kafa yoruyoruz.

Tabi bunları Utku’ya yansıtmıyoruz. Genelde fikirler oyun esnasında kendiliğinden geliyor. Bazen de şöyle yapsak, böyle yapsak diye planlıyoruz. Burada avantajımız öğretmen olmamız. Oyunları planlarken kesinlikle Utku’nun motivasyonu, isteği ve hazırbulunuşluğu önemli. Biz oynarken öğretmen değiliz. Zaten öğretmenlik yapıldığını hisseden çocuk hemen sıkılacaktır.

İşte kendi üretimimiz oyun ve oyuncaklar: utku top ve labirent 2Buradaki resimde android uygulamalardan indirilebilen bir oyunu kendimize göre uyarladık. Ahşap minik bir kasa (bir hediye kutusunun kapağı idi), oyun hamurundan labirent duvarları ve bildiğiniz misketlerden yapılabilecek basit bir düzenek. El-göz koordinasyonu ile ince motor kaslarını geliştirecek bir oyun. Bu oyuncağı yaptım al oyna demedik tabi. Oyun hamurlarını aldık ve istediğimiz yere beraber yapıştırdık. Sonra labirenti istediğimiz gibi değiştirdik. Utku çok eğlendi, ben de:)

utku kamyon giremezBu resimse yine bir oyun hamuru çalışmamızdan. Utku arabada giderken trafik işaretlerini hep sorar. Ben de hepsini anlatırım. Bu aralar en çok sorduğu soru “Neden?”. Baktım ki bu işaretlere ilgisi var internetten indirdim bunları. Trafik işaretlerini normalde ben kağıda çizerdim, o da içini dilediğince boyardı. Onlarca işaret içinden hep kendisi seçiyor hangisini boyamak isterse. “Baba, canım sıkılıyor.” dedi. Bu sefer farklı bir şey yapalım kararı aldık. Oyun hamuruyla oynayalım, dedi. Tamam dedim, “bir fikrim var” (bu cümleye bayılıyor). Bu sefer oyun hamurlarıyla trafik işareti yapalım. Bayıldı bu fikre ve hemen işe koyulduk.

Bunların dışında farklı malzemelerle yaptığımız çalışmaları sizlere ilham olsun diye paylaşacağım. Sizlerin de çocuğunuzla yaptığınız çalışmalarınız varsa lütfen benimle paylaşın.

Sevgilerimle,

Kenan AKARSLAN

İlgili bağlantı için TIKLAYIN

İlgili diğer bağlantı için TIKLAYIN

 

One comment on “Çocuk, Oyun ve Eğitim

  1. Pingback: Ev yapımı oyuncaklar (home-made toys) | kenanakarslan.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.