İngilizce öğrenmede biraz olsun geçmişi olanların bildiği basit seviyede kelimeler mutlaka vardır. İşte bu kelimeler ilk öğrenilen ve her seviyede sürekli karşılaşıldığı için pekişen kelimelerdir.
Zaten bildiğimiz bu kelimelere bunların akrabası veya köktaşı olan daha zor kelimeleri bağlayabilir böylece anlamlı ve kalıcı bir öğrenme gerçekleştirebiliriz. Bu yöntemi benimsemiş olan Akarslan’s Affixionary kitabımı artık tanıdınız. Bu kitabı da kullanarak nasıl verimli öğrenme gerçekleştirebilirsiniz? Bu yazıda sizinle kullanılabilecek etkinlik çeşitlerinden bir tanesini sunuyorum. İyi öğrenmeler.
Örn: glue=yapıştırıcı (bu kelimenin ait olduğu kök grubunu -glut- ile temsil edelim. Kökten önceki ve sonraki – işareti önüne veya sonuna ek alabilir anlamına gelir.)
Şimdi
KOLAY KELİME: glue= yapıştırıcı
buna bağlayacağımız
ZOR KELİME: aggGLUTinate= bileştirmek (dilbilgisi); (mikroorganizmaların) kümelenmesi, birbirine yapışması.
Ben sizlere bu ikilileri vereceğim ancak bunları ne kadar örnek cümle içinde okur ve dinlerseniz o Kadar kalıcı olur. Aşağıdaki listeyi sürekli uzatmayı hedefliyorum. Bu sayfayı sıklıkla kontrol edin lütfen. Ayrıca bu site içerisinde köklerle ve Akarslan’s Affixionary ile ilgili detaylı bilgi ve etkinlikler yayınlamıştım. Arama yapıp ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar.
Kenan AKARSLAN
KÖKTAŞ KELİMELERLE ANLAMLI VE KALICI ÖĞRENME
1- KOLAY KELİME: alien= uzaylı, yabancı (ali-kökü başka anlamına gelir)
buna bağlayacağımız
NİSPETEN ZOR KELİME: alienate= yabancılaştırmak, soğutmak
ZOR KELİME: alibi= suçsuzluk delili (suç esnasında BAŞKA yerde olduğunu kanıtlama)
2- KOLAY KELİME: ambulance= ambülans (-ambul-kökü yürümek; gezmekanlamına gelir)
buna bağlayacağımız
ZOR KELİME: somnambulate= uykuda gezme/yürüme (somn- kökü de “uyku” anlamına gelir. Örneğin: insomnia= uykusuzluk demektir)
3- KOLAY KELİME: android= android (akıllı telefonlardaki gibi evet); insansı, akıllı robotlar için de kullanılır (-andro-kökü erkek, insananlamına gelir)
buna bağlayacağımız
ZOR KELİME: polyandry= çok kocalılık, çok eşlilik (poly- kökü de “çok” anlamına gelir. Örneğin: polygon= çokgen demektir. -gon- ve gen arasındaki benzerliğe de dikkat!)
4- KOLAY KELİME: animal= hayvan, canlı (canavar da aslında hayvan demek; animation: animasyon aslında canlandırma demek)(-anim-kökü can, ruh, hayat anlamına gelir)
buna bağlayacağımız
ZOR KELİME: inanimate= cansız, ruhsuz, ölü
5- KOLAY KELİME: art= sanat, el işi/zanaat (artist: sanatçı)(-art-kökü işçilik/yapma anlamına gelir)
buna bağlayacağımız
ZOR KELİME: artificial= suni, yapay, insan eliyle yapılan
6- KOLAY KELİME: star= yıldız (-aster-kökü yıldız anlamına gelir; astronaut: yıldız gezen demektir)
buna bağlayacağımız
ZOR KELİME: astrolabe= usturlab, yıldız gibi gök cisimlerinin yüksekliğini bulmaya yarayan araç