Okuduğum kitaplar yazısına benzer bir şekilde izlemenizi çok tavsiye edeceğim filmler burada. Bunların dışında iyi vakit geçirten kendini izleten filmler var ama bunlar mutlaka izleyin dediklerim.
1- The Matrix (üçleme): Gençlere anlaması zor gelebilir. Filmin içinde hem genel hem özelde birçok sembol ve felsefe var. Hayata yeni bir bakış açısı getiren serinin son filminin son sahnesinde Hristiyanlık propagandası yapılmamış olsa daha tarafsız ve sorgulatıcı olabilirdi. Döneminin ilklerine sahip olduğu düşünüldüğünde devrim niteliğinde bir film. Şimdiki görsel efektleriyle birçok film Matrix’ten esinlenmiştir.
Filmini izledikten sonra filmin felsefesiyle ilgili detayları anlatan kitaplar mevcut. Caprio’nun oynadığı Inception da kendi yaklaşımıyla övgüyü hakediyor tabi. Terminator ve Transformers serisini söylememe gerek yok sanırım. Ama git gide birbirlerine benzemeye başladılar seriler ilerledikçe. Özellikle yapay zeka ile ilgileniyorsanız Bu bölümde Inception dışındaki tüm filmleri seversiniz. I-robot da bu alanla ilgili.
2- Fareler ve İnsanlar: George ve Lenny’nin görünüşte basit ama sonunda muhteşem bir sürprizle biten hikayesi. John Steinbeck bunu hep yapıyor. Eee, ne var bunda dediğiniz hikaye son sahnesinde sizi çarpıyor. Gazap Üzümleri de ilginç bitiyor ama kitabını tavsiye ederim. 1900’lerde çekilmiş filmi o kadar etkileyici olmamış.
3- Aamir Khan’ın bütün filmleri: 3 idiots (3 aptal; benim favorim), Yerdeki Yıldızlar, Dangal (Güreşçi), PK…
4- Karga Yumurtası
5- Zeitgeist Belgeseli (Üçleme): Geçmişten başlayıp günümüzü devamında da geleceği anlamak için müthiş bir seri.
6- What the Bleep Do We Know: Amacımız nedir, Nereden Geliyoruz, Gerçek nedir?
7- Süperman’i Beklerken: Eğitim Sistemini sorgulatan belgesel
8- Şimdi Nereyi İşgal Edelim (Where to Invade Next): Amerika’nın her alanda sistemini sorgulayan ve Michael Moore’u vatandaşlığından eden belgesel. Amerika’yı örnek alan herkesin izlemesi gerekir. Diğer belgesel filmlerine haksızlık etmeyelim. Mutlaka onları da izleyin.
9- Katwe Kraliçesi: Satranç ve spor severler bu bölüme dikkat. Uganda’lı satranççı bir kızın gerçek hikayesi. Çok duygusal ve güzel bir film. Pawn Sacrifice (Şah Mat) da bir başka güzel satranç filmi.
10- Bir Ulusun Doğuşu: Yine Amerika eleştirisi var. Gerçek bir hikayeden alınmış konu. (Gerçeğe dayanan filmleri izlemeyi daha çok seviyorum)
11- Konu olarak alanında ilklerden olan ve zombileri konu edinen Ben Efsaneyim’i de mutlaka tavsiye ederim. Elbette son zamanlarda çok zombi filmi çıktı ama bu ilklerden olduğu için övgüyü hakediyor. Will Smith’in bir başka filmi Umudunu Kaybetme de çok hoş ve duygusal bir film. Öz oğluyla rol almış filmde. Tabi bir filmde Will Smith varsa mutlaka izleyin. Bu adam oynuyorsa izlenir diyebileceğiniz oyunculardan kendisi. Mesela Independence Day, Aşk Doktoru…
12- Vampir filmleri de çok sayıda çekilde ama yaklaşım olarak farklı bir konu benimsemiş olan Vampir İmparatorluğunu tavsiye ederim. Sanırım ikincisi de çekilmiş.
13- Face Off. Travolta ve Cage gibi dev isimlerin olduğu eskilerden bir film. Filmin başında ya bu adamlardan birine iyi öbürüne kötü rol vermişler haksızlık olmuş demiştim. Sonra cevabımı almıştım.
14- Slum Dog Millionaire. Çok hoş bir film ve aynı çocuğun oynadığı çok duygusal ağlama garantili Lion (Filmin adının neden lion: aslan olduğunu en sonunda anlıyorsunuz. Ayrıca gerçek bir olaya dayalı bir film.)
Şimdilik bu kadar. Buraya yine eklemelerde bulunacağım.