kas hafızası ve başımıza gelenler

Kas hafızası ve başımıza gelen komik, ilginç ve bazen üzücü olaylar. Bu tür olaylar başınıza gelince ‘kas kafalı’, ‘kaz hafızası var’ diye dalga geçen arkadaşlar olabilir.

Bir olayı sürekli tekrar ettiğinizde artık bilinçli odaklanma olayı biter ve kaslarınız siz daha farketmeden istediğiniz bir eylemi kendiliğinden gerçekleştirirler. Örneğin, basketbolcular sürekli atış çalışarak bir süre sonra neredeyse hiç düşünmeden üçlük basket atabilmeye başlarlar. Kas hafızası da denebilir, kaslarla sinapslar arasındaki iletişim de…

Bu yazıda özellikle olumlu olduğu kadar komik durumlara düşüren kas hafızası deneyimlerinden bahsetmek istiyorum:

Eve her gün aynı güzergahtan arabamla giderim. Öyle ki artık bazı sokak ve caddeleri ne ara geçtiğimi bile gözden kaçırırım. Bazen eşim benden gelirken ekmek almamı ister. Ancak, eve geldiğimde elimi boş görünce şaşırır. Daha beş dakika bile olmamıştır ama ben unutmuşumdur. Çünkü kontrol kaslarımdaydı ve ben daha düşünemeden beni eve götürmüşlerdi. Bu benim de hoşuma gitmiyor. Sırf unutmamak için sürekli tekrarlamak zorunda kalıyorum.

Bu da oğlumun ödevi. Rastlantının bu kadarı…

İsmini hatırlamadığım bir ünlü anlatmıştı. Bebekleri olmuş. Her gece bebek pışpışlamak kas hafızasını geliştirmiş tabi:) Suların kesildiği bir gün musluk hışırdayınca musluğa ‘pışşş, pışşş, pışşş’ demiş.

Yönetici olan bir arkadaşımız gittiği makamlarda kapı çalmaya o kadar alışmış ki kendi odasına girerken de gayri ihtiyari kapısını tıklatıyormuş. Bir başka arkadaşım da tuvaletin genel kapısından girerken tıklatmış yanlışlıkla.

Biz öğretmenler iyi dersler demeye öyle alışıyoruz ki, akşam eve giderken bile ‘İyi dersler!’ dediğimiz oluyor. Ya da ‘Merhaba, nasılsın?’ ard arda o kadar söylenir ki, aynı sabah ikinci defa gördüğümüz arkadaşımıza yine nasılsın diye sorarız.

Ben de İstanbul’da okurken akrabalarıma uğrardım. Aygaz tüp bayi işletilerdi. Gel sen telefonlara bak, adres al biz de tüp dağıtalım derlerdi. Telefona cevap verirken ‘Alo, Aygaz, buyrun!” derdim. Yazları da turistik seyahat acentasında çalışmaya başlamıştım. O alışkanlıkla yabancılara telefonu ‘Alo, Aygaz…’ diye açtığım olurdu.

Kas hafızasının arıza çıkardığı bir durumda araba sürerken sürekli vites kolunu kontrol etmemiz. Acemiyken insan arabayı istop ettirmeyeyim diye habire kontrol edince kasların hafızasına yazılıyor. Klasik vitesli araba kullananların otomatik vitese geçince sürekli vites değiştirmek istemesi, el frenini indirdim mi, çektim mi kontrolleri yine araba sürmeyle ilgili olanlar.

Peki, evden çıkarken sürekli kapıyı kilitledim mi diye kontrol etme güdüsü, fişleri prizden çektim mi, televizyonu kapadım mı, liste uzar…

Tekrar ve kas hafızası o kadar önemli ki dansçılar veya sporcular inanılmaz hareketleri bu şekilde öğreniyorlar. Eğitimde de bunun önemini herhalde anlatmama gerek yok…

Sizler de yorumlar kısmına sizin başınıza gelen komik olayları yazın lütfen. Hep beraber eğlenmek dileğiyle.

About akarslan

İngilizce Öğretmeni, Yazar (Akarslan's Affixionary; Türkçe Konuşanlar için İngilizce Kelimelerin Söyleniş Kuralları, A1den C2 ye herkes için okuma parçaları), YouTube: AkarslanAkademi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.