Bu yazıda matematik konularını akılda kalıcı bir şekilde somut olarak nasıl öğrenebiliriz onu sorguluyoruz. İyi okumalar, iyi seyirler.
Bu ilk video ve devamında sizlere matematiğin somut tarafını ve günlük hayatımızda ne işimize yarayacağını göstermeye çalışacağım. İlk videonun içeriği sayıların karesi ve kare kökü ile ilgili. Sayıların karesi somut olarak nasıl anlatılabilir; niçin gereklidir, ne işe yarar?
İkinci videoda Pisagor teoremi a2 + b2= c2 formülünü bu sefer küplerle somutlaştırmaya çalıştım. İyi seyirler:
Bu video ilk videodaki anlattığım sayıların karesini alma veya kökünü bulma izlendikten sonra daha faydalı olacaktır. Matematiği somutlaştırmaya çalıştığım ikinci videodan keyif almanız dileğiyle.
Sayıların karesini ‘yaptık’. Karenin alanını bulduk. Şimdi üçgenlere geçiyoruz. Bu video dik üçgenlerle ilgili daha çok. Sonra üçgenlerde yükseklik kavramıyla alan hesaplayacağız.
Üçüncü videonun tamamlayıcısı niteliğindeki bu çalışma size ister ikizkenar, çeşitkenar isterse eşkenar olsun tüm üçgenlerde alan hesaplamanın akılda kalıcı yöntemini gösteriyor.
Dik üçgenlerde dik kenarlarla 90 derecelik açının karşısında bulunan uzun kenar hipotenüsün arasındaki ilişki somut olarak size sunuluyor. Özellikle Pisagor teoremi olan a2 + b2= c2 formülünü size görsel olarak sunuyorum. İyi öğrenmeler.
İkinci videoda Pisagor teoremi a2 + b2= c2 formülünü bu sefer küplerle somutlaştırmaya çalıştım. İyi seyirler.
Bilim adamları ya da daha özel olarak matematikçiler diyelim ölçerek biçerek sayılar ve şekiller arasında ilişkiler arayarak bugün ezberlemeye çalıştığımız birçok formüle ulaşmış. Neden biz de formül ezberlemek yerine yaparak, deneyerek ve keşfederek öğrenmeyelim. Bence gerekli formüller sınav kağıtlarında yazılı olarak verilmeli matematik ve fizik gibi sınavlarda çünkü önemli olan problem çözmek günümüzde formül ezberlemek değil. Verilen formül problem çözmede kullanılabiliyor mu ona bakılmalı. Pi sayısı bir matematik sabitidir. Yunan alfabesinde çevre anlamına gelen ‘περίμετρον’ kelimesinin ilk harfidir. Çevreyle pi sayısının nasıl bir alakası olabilir? Pi sayısını ilk bulan kişi başkasından öğrenmeden nasıl bu sayıya ulaşabilmiş olabilir? İyi seyirler.
Toplama ve çıkarmayı çocuğunuza sayı terazisi ile deneme yanılma, dokunarak ve yaşayarak öğrenme yoluyla öğretebilirsiniz. Oyuncak seçerken onu eğlendirecek, eğlendirirken öğretecek olanları seçmelisiniz. İyi seyirler.
Dairenin alanı nasıl bulunabilir? Elimizde hazır formül olmasaydı bu formüle nasıl ulaşabilirdik. Yine somut malzemelerle yine ispat ederek bunu bu videoda açıklıyorum. İyi seyirler.
Akarslan Akademi Somut matematik oynatma listemde bulunan önceki videolarda dairelerin çevresini çaplarına böldüğümüzde hep 3.14 ya da özel adıyla pi sayısına ulaştığımızı görmüştük. Hatta o formül üzerinde içler dışlar çarpımı yoluyla çevre formülünün 2 pi r (2 çarpı pi sayısı çarpı yarıçap) olduğunu görmüştük. Kaynaklarda yaygın olarak bu formül verilir ancak bu videoda olaya biraz daha farklı yaklaştım ve alternatif bir yöntem sunuyorum. İnanın bunları ben de size matematiği somut anlatmak için çalışırken şaşırarak keşfediyorum.